Etusivu Takaisin edelliselle sivulle Wänrikin valmennus- ja päiväkirja
Hiprakan Wänrikki

Virtuaalihevonen - a sim-game horse

Perustiedot

Nimi Hiprakan Wänrikki "Wänrikki" Rotu Suomenhevonen
Syntymäaika, ikä 07.01.2019, M Layouts / raitatossu.net/mayflower Säkäkorkeus, väri 157cm, tummanrautias
Rekisterinumero VH19-018-0081 Omistaja Decne VRL-00785,
Sukupuoli Ori Kasvattaja Hiprakka,
Koulutustaso Vaativa B Painotus Koulupainoitteinen

saavutukset


Mistä kaikki alkoi

Jos en ihan väärin mene vannomaan, viimeksi kun talliin käveli uusi shetlanninponiori Ossi, puhisin Thomakselle hieman jopa tympääntyneenä että meidänhän talliin ei sitten tule enää yhtäkään ylimääräistä hevosta vaan seuraavat hevoset mitä meille tulee ovat omia kasvatteja. No.. Joskus on vain pakko hieman lipsua siitä mitä aikaisemmin meni sanomaan, sillä jos ei halua jäädä omaan kuplaansa harrastamaan, pitää myös joskus laittaa ostohousut jalkaan ja käydä oman pihapiirin ulkopuolella katsomassa hevosia. Wänrikki on juuri tälläinen ostos. Kun omassa takaraivossa hieman antaa lupaa selailla myynti-ilmoituksia, tulee jostain silmiin osuvasta sellainen pakkomielle että se on pakko saada - maksoi mitä maksoi. Ja älkää edes kysykö miksi pakkomielle tulee johonkin hevoseen. Sen vaan tietää jossain syvällä sydämessään, että juuri tämä on se mitä sinä haluat - tiesit sitä vielä tai et.

Wänrikki on juuri kaikkea mitä minä osasin omassa pienessä päässäni ajatella. Vaikka vuodesta toiseen toitotan, että ole kärsivällinen ja odota niiden omien varsojen syntymistä, en voinut olla kaappaamatta Wänrikkiä kotiin. Ensinnäkin herran nimi on aivan uskomattoman ihana, se on kauniin värinen, sillä on pilkettä silmäkulmassa ja aivan ihanat valkoiset merkit. Ja ennen kaikkea se on suomenhevonen! Kuka nyt ei lisää Suomenhevosia haluaisi talliinsa. Okey, Thomas ehkä, mutta minusta on ihan suotavaa olla kysymättä hänen mielipidettään. Sillä minulla on tunne, että Wänrikin kanssa tulemme vielä tekemään pitkän ja menestyksekkään kilpauran kouluratsastuksen saralla! Ja sitä paitsi, pitkällä tähtäimellä: en malta odottaa että saadaan Leikki ja Wänrikki rakkauslapsi tulille! Uskon että siitä tulee sitten kaikkien aikojen kuningas / kuningatar. Mutta se on tulevaisuutta ja nyt eletään tätä hetkeä, joten sormet ja varpaat ristiiin että Wänrikki tulee olemaan kaikkien ylistyssanojeni arvoinen!

Wänrikki - hyvänmielenhevonen

Wänrikki on oikea hyvänmielenhevonen. Ensimmäisen kerran kun näin sen, se oli vain vuotias pitkäjalkainen honkelo orivarsa, joka koikkelehti kuin ei tietäisi mihin pitkät jalkansa laittaisi. Tarhassa se kirmasi kuin nuori varsa - tai siis sitähän se olikin - välillä kompastuen omiin jalkoihinsa ja tehden muutaman kuperkeikan. Ja sen jälkeen taas jatkaen samaan malliin aina uudestaan ja uudestaan. Ei sitä menoa katsellessa voinut kuin nauraa, sillä orilla oli todellakin korvat pystyssä ja pilkettä silmäkulmassa. Eikä iän karttuessakaan tuo iloisuus ole kadonnut mihinkään, vaan ori on edelleen sama iloinen omaitsensä - nykyään se kuitenkin hallitsee pitkät jalkansa huomattavasti paremmin ja jättää ne kuperkeikat nuoremmalle sukupolvelle.

Wänrikin mielestä kaikki ja kaikkea pitää kohdella hyvin ja se onkin hyvin kiltti ja hyväkäytöksinen ori. Toki se osaa ottaa osaa orikuoroon joka tallissamme kajahtelee, mutta sanotaanko että näistä meidän kiljukauloista tämä herra ei todellakaan ole se pahin tapaus. Karsinasta Wänrikki kuikuilee uteliaana tallikäytävälle ja tervehtii aina innoissaan kaikkia ohikulkijoita. Se myös rakastaa pieniä herkkuja ja koittaakin aina kovasti hamuilla kaikkien taskuja. Jos siis tunnet hampaat housujesi takataskulla, ällös pelkää. Se on vain meidän Wänrikki joka koittaa etsiä mahdollisia herkkupiiloja. Hoitaessa orin kanssa ei ole ongelmia suinkaan, se seistä nököttelee kuin tatti sateella ja odottaa että se on puunattu ja puhdistettu edustuskuntoon - toki hoitajansa taskuja aina uteliaasti hamuillen. Tarhassa sitten ori tykkääkin riehua, siitä se on pitänyt koko ikänsä. Kuten aikaisemmin mainitsin se nuorena poikana hyvinkin usein teki uskaliaita loikkia ja kuperkeikkoja etsiessään pitkien jalkojensa salaisuuksia. Nykyään se tyytyy enemmän pullistelemaan, pomppimaan tasajalkaa ja laukkailemaan tarhaa päädystä toiseen. Ei toki koko aikaa, vaan ainoastaan sen ensimmäisen 10 minuuttia. Ja ehkä sen jälkeen toiset moiset jos se saa innostettua jonkun muunkin mukaan tähän hullun hauskaan leikkiin.

Vaikka Wänrikki onkin hyväntahtoinen ja kiltti sekä ennen kaikkea yhteistyökykyinen ori, se ei ehkä ole kaikista helpoin ratsastettava. Tämä nyt ei meinaa sitä että se olisi joku hullu joka vetelee pukkilaukkaa ja rodeota ympäri maneesia, ei suinkaan. Se vaan vaatii taitavan ratsastajan että siitä saa sen kaiken irti mitä se todellisuudessa osaa. Ulospäin se saataa hyvin herkästi näyttää vähän raskaalta ja etupainoiselta, mitä se onkin jos sitä ei saa hyvin ratsastettua ohjan ja pohkeen väliin. Orin kanssa on siis oltava kokoajan vähän hereillä ja pidettävä huolta ettei se tule missään nimessä sellaiseksi.. Etumatalaksi jyräksi. Kun sen saa kunnolla verryteltyä ja pääsee sen kanssa työskenetelemään on se höyhenen kevyt ratsastettava niin istunnan kuin kädenkin suhteen. Ori on todella älykäs ja se rakastaa mitä monimutkaisempia tehtäviä. Mutta se tekee silti myös helpommat tehtävät aina yhtä motivoituneesti, vaikeiden tehtävien äärellä se joskus oikein tuppaa innostumaan. Ja se vasta hauskaa onkin, sillä harvoin jaksaa uskoa että hevonen jaksaa innostua kouluratsastuksella sillä tavalla mitä Wänrikki toisinaan innostuu! Orilla on todella kevyt ja joustava, pitkä ravi ja sillä on näyttävät keskiaskellajit. Laukka on myös erityisen kehuttu ja se onkin perinyt selkeästi hyvän laukkansa upealta isältää.

Vaikka Wänrikki onkin minun pääasiallinen kouluputteni, tehdään me kotona valkoisten aitojen ulkopuolella paljon muutakin. Maastoon lähdettäessä saa välillä täti-ihminen pitää hatustaan kiinni, sillä Wänrikki rakastaa maastoilua. Se on todella varmajalkainen menijä ja yleensä mitä vaikea kulkuisempaa maastoa sille löytää sen keskittyneemmin - ja vauhdikkaammin - se yleensä kulkee. Liekö tässä taas samaa ideologiaa mitä koulukiemuroiden monimutkaisemmissa tehtävissäkin - ori yksinkertaisesti rakastaa haasteita. Orin lempipuuhaa on myös pellolla ratsastelu ja talvi aikaan jos vain lunta on tullut tarpeeksi teemme tätä niin usein kun mahdollista. Mitä enemmän lunta, sitä vauhdikkaammaksi ori jälleen rupeaa. Mutta eihän parempaa tekemistä voikkaan olla kirpakkana pakkaspäivänä kuin valkoinen koskematon hanki ja vauhdikas tumma suomenhevosori? Lisäksi teemme säännöllisesti orin kanssa kavaletti- ja estetreeniä, sillä se on todella hyvää vastapainoa ainaiselle ympyröiden pyörimisille ja kokoamisille. Wänrikki ei ole mikään loistotekniikan omaava estehurjimus, mutta tämänkin haasteen se ottaa aina innolla vastaan ja suorittaa sille annetut tehtävät tasaisen varmasti ja parhaansa tehden, saaden näin hymyin omistajansa huulille. Kärryjä ei orin perään ole vielä laitettu ja en ole aivan varma lähdetäänkö siihen rumbaan, mutta jos jossain vaiheessa se tilanne on eteen tulossa, en usko että tämä herra sitä kummoksuu sen enempää. On sitä kuitenkin tullut ohjasajettua ja juoksutettua kahdella ohjalla, joten toisaalta, vain kärryt puuttuvat enää perästä!

Jos Wänrikki osaisi puhua, se varmasti sanoisi minulle kilpailuaamuna näin: "Älä äiti ole huolissasi, hengität vaan ihan rauhassa ja anna mun hoitaa homma kotiin". Se on aina rauhoittamassa tunnelmaa kun tai jos alkaa allekirjoittaneella kohoamaan liian tiheäksi sydämensyke. Se katsoo sen lempeillä silmillä ja pistää turvan syvälle kainaloon. Ja pakkohan siinä on alkaa hengittämään ja rauhoittumaan kun toinen niin nätisti siinä rauhoittelee. Ori matkustaa täysin mutkattomasti ja se tulee toimeen myös toisten orien ja tammojen kanssa autossa. Toki se sanoo muutaman lempeän sanan hameväelle, mutta kun auto liikkuu, Wänrikki keskittyy heinän syömiseen ja matkustamiseen. Ja jos se stressaakin niin ainakaan se ei näytä sitä yhtään millään tavalla. Kilpailupaikalla se katselee ympärilleen kiinnostuneena, kajauttaa ehkäpä ilmoille pienoisen serenadin ja sen jälkeen alkaa hamuilemaan hoitajansa taskuja. Kun kilpakumppaneille on ilmoitettu että hän on saapunut paikalle ei sen tarvitse enää pitää itsestään sen suurempaa meteliä. Itse suorituksen kanssa ei pitäisi olla mitään ongelmia, sillä Wänrikki tekee hyvällä motivaatiolla aina parhaansa, kunhan ratsastaja muistaa ratsastaa radan oikein ja mieluusti pitää edes hieman ohjia kädessä.


Sukututkimusi. Arvolaakson Tinasotilas
trt, 159cm
ii. Tupovaaran Komistus
44 KRJ sij
iii. Tupovaaran Kingi
iie. Tupovaaran Milla
ie. Tinakenkätyttö
SLA-I
iei. Magneettimies
iee. Tanssii Itsensä Kanssa


e. Hupilan Wiljariina
rt, 156cm
SLA-I
ei. Risteri
KTK-III SLA-II YLA2
eii. Ristipoika
eie. Anelmiina
ee. Tiuran Wilhelmiina
KRJ-I
eei. Ulavan Eelis
eee. Voihelmi

i. Wänrikin isä on samaa värikastia mitä herra itsekin, eli tummanrautias komea vajaa 160 senttinen ori Arvolaakson Tinasotilas. Arvolaakson Tinasotilas eli tutuille ihan vain Tinasotilas on erittäin kiltti ja hyväkäytöksinen ori, joka on kilpaillut aktiivisesti kouluratsastuksessa aina Vaativa B tasolle asti. Tinasotilaassa on hyvin paljon samoja luonteenpiirteitä - kuin ulkonäönkin - mitä meidän Wänrikissä on. Se on todella miellyttämishaluinen ja kiltti ori joka tekee aina parhaansa. Ei siis taida tässä vaiheessa olla enää yhtään epäselvää, mistä on periytyny niin väri kuin uskomaton luonnekin.

ii. Tinasotilaan isä on pienikokoinen, vain 155 senttinen edesmennyt ori Tupovaaran Komistus. Ja vaikka ulkonäöllisesti jatkammekin myös Komistuksen kanssa samaa linjaa, on pakko sanoa että nyt luonne on kyllä onneksi meidän Wänrikillä huomattavasti tasapainoisempi. Meinään Wänrikin pappa oli hyvin arka ja ehkä jopa hieman äksykin tapaus. Kipakka oriherra ehti kilpailemaan aina Vaativa B luokissa asti kouluratsastuksessa, kunnes se nukkui pois 24. helmikuuta 2016 kiitettävässä 20 vuoden iässä. Jälkeensä ori jätti kuitenkin viisi komeaa ja kaunista jälkeläistä, joista osa jatkoi periyttäen tätä papan kipakkaa ja hieman ailahtelevaa luonnetta. Komistuksen isä oli 158 senttinen tummanrautias Tupovaaran Kingi ja emä puolestaan vain 151 senttiä korkea rautias Tupovaaran Milla.

ie. Tinasotilaan emä, eli Wänrikin isän äiti, on kaunis vaaleanpunarautias Tiina tamma, eli Tinakenkätyttö. Erittäin tasaisen ja kiltin luonteen omaava tamma on aina iloisella tuulella ja tekee kaiken mitä siltä vain uskaltaa pyytää. Tiina on kilpaillut kouluratsastuksessa aina Vaativa B tasolle asti menestyenkin ihan mukavasti ja keräten sijoituksia yli 40 kappaletta. Tiina on käynyt myös Suomenhevosten laatuarvostelussa syyskuussa 2018 ja palasi sieltä kotiin hienosti I-palkinnolla palkittuna! Tiinan isä on komea 157 senttinen tummanrautias kouluori Magneettimies ja emä todella kaunis ja hyvin näyttelyissäkin menestynyt 152 senttinen ruunikko tamma Tanssii Itsensä Kanssa.

e. Wänrikin emä on ehdottomasti yksi niitä tammoja jotka periyttävät aivan ihanaa ja lempeää luonnetta. Vaalenapunarautias liki Wänrikin kokoinen tamma Hupilan Wiljariina on kuin kopio Wänrikistä, mutta vain naispuolinen. Wilja on pyörähdellyt valkoisten aitojen sisällä aina Vaativa B luokissa asti ja ottanutkin sieltä hienosti yli 40 sijoitusta. Lisäksi Wilja ansaitsi hienolla 100 pisteen tuloksella I-palkinnon Suomenhevosten laatuarvostelusta. Wänrikki on emänsä ensimmäinen - muttei varmasti viimeinen - varsa. Näin kaunista ja hyväluontosta tammaa saa meinaan etsimällä etsiä ja olenkin ehkä maailman onnellisin saadessani varsan tästä hienosta tammasta.

ei. Seuraavaksi estradille astuu Wänrikin emän Wiljan isä Risteri. Risteri on Hupilan Sujomenhevosissa asustava komea punarautias suomenpienhevosori. Hieman jopa vaatimattomaksi haukuttu pieni vain 140 senttinen ori kilpailu helpoissa ratsastusluokissa ja saavuttikin elämänsä aikana hienon nipun meriittejä: KTK-III SLA-II YLA2! Jälkeensä Repe jätti 12 upeaa ja hyvin menestynyttä varsaa, joista yksi on toki Wänrikin hieno emä. Repen isä oli eloisa punarautias pienhevosori Ristipoika ja emä hellyttävää luonnetta peryttävä pieni 140 senttinen Anelmiina.

ee. Viimeisenä muttei missään nimessä vähäisimpänä otetaan esittelyyn Wänrikin emän emä, eli suomenhevostamma Tiuran Wilhelmiina. Tiuran Wilhelmiina eli Helmi asuu Hupilan Suomenhevosissa ja on kilpaillut kouluratsastuksen mielenkiintoisessa maailmassa aina Vaativa B tasolla asti. Lisäksi Helmi on palkittu Kouluratsastuksen laatuarvostelussa hienosti I-palkinnolla! Tämä vanha neiti on lempeä ja ihmisystävällinen, jota aivan jokainen varmasti rakastaa. Helmin isä oli tummanrautias nuorena hyvinkin menestynyt kouluratsastuksessa kilpaillut isokokoinen 163 senttinen ori Ulavan Eelis ja emä kaunis vaalea hieman yli 150 senttinen suomenhevostamma, joka periytyi jopa ihan mielenkiintoisesta ravisuvusta, Voihelmi.

★ 14.02.2019 - o. Marssilaulu (e. Kalman Leikkimieli) om. Decne / myynnissä

Kilpailukalenteri

11.02.2019 - KRJ - Decnen Virtuaaliset - Helppo A - 2/30
02.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 3/30
04.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 1/30
05.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
07.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
12.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
19.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 4/30
20.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 4/30
07.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
08.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 1/30
10.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 4/30
12.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 1/30
16.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
18.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 5/30
22.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
24.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 3/30
24.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 5/30
25.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
27.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 5/30
01.03.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 3/30
04.02.2019 - KRJ - Team J&K - Helppo A - 2/40
08.02.2019 - KRJ - Team J&K - Helppo A - 5/40
10.02.2019 - KRJ - Team J&K - Helppo A - 2/40
06.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
07.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 1/30
10.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
20.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 2/30
21.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 3/30
23.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 3/30
27.02.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 5/30
01.03.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 1/30
06.02.2019 - KRJ - Tiiron Ratsutila - Helppo A - 4/40
10.02.2019 - KRJ - Tiiron Ratsutila - Helppo A - 5/40
12.02.2019 - KRJ - Tiiron Ratsutila - Helppo A - 1/40
17.02.2019 - KRJ - Team J&K - Vaativa B - 4/40
04.03.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 4/30
14.03.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 3/30
24.03.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 1/30
26.03.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 3/30
29.03.2019 - KRJ - Hornanhovi - Vaativa B - 5/30

ei sijoituksia ei sijoituksia

14.02.2019 - NJ - Riimuvaara - 3/12, irtoSERT - päätuomari Miia Maria
24.02.2019 - NJ - Hornanhovi - 3/12, irtoSERT - päätuomari Sorel

00.00.2019 - VSN - Paikka - 0/0, 00,0p, tulos (0p) - tuom.

Hoito-ohjeet ja varustekaappi

★ Hoito-ohjeet
☆ Tarhaa yksin
☆ Tarhaan putsit ja jännesuojat etujalkoihin
☆ Rataesteiden jälkeen jalkojen kylmäys
☆ Yöksi villapintelit kaikkiin jalkoihin

☆ Kisamatkalle ja kuljetukseen magneettiloimi
☆ Ei tarvitse loimea tallissa
☆ Sateella vuoreton sadeloimi
☆ Alle +5 ℃ Fleecevuorellinen sadeloimi
☆ Alle -5 ℃ toppaloimi
☆ Ei tarhaan alle -20 ℃

★ Ruokinta
☆ Syö EQP Sport mix-rehua
☆ Kaura: 1l - 1l - 1l
☆ EQP Sport Mix: 1l - 1l - 1l
☆ Heinä: 3kg - 2kg - 2kg - 3kg
★ Varusteet
☆ Kilpailuvärinä tummansininen

☆ Rataesteillä: Jännesuojat, estesatula, panssari
☆ Koulussa: Pintelit kaikissa jaloissa, karvaputsit edessä, koulusatula
☆ kankisuitsitus tarvittaessa

★ Ohjeellinen viikkosuunnitelma
☆ Maanantai: Maasto / perusratsastus
☆ Tiistai: Kouluvalmennus
☆ Keskiviikko: Hölkkämaasto
☆ Torstai: Kavaletteja / esteitä
☆ Perjantai: Kouluvalmennus
☆ Lauantai: Reipas maasto
☆ Sunnuntai: Vapaapäivä

Palkintokaappi

Pitämällä hiirtä kuvan päällä, näet kuvan kuvatekstin!

Muista käydä lukemassa myös valmennus- ja päiväkirjaa!

Virtuaalitalli - A sim-game stable
Ulkoasu © M Layouts / netzanette / Decne