LähtölaukausPalaa takaisin edelliselle sivulle

Perustiedot

Virallinen nimi Kanelipulla "Pulla" Rekisterinumero VH00-000-0000
Rotu Suomenpienhevonen Sukupuoli Tamma
Syntymäaika, ikä 08.01.2018, 8 vuotta Väri, säkäkorkeus Hopearuunikko, 143 cm
Painotus Kenttäpainoitteinen Koulutustaso Helppo C - 90 cm - Tutustumisluokka
Omistaja Lähtölaukaus / Decne (VRL-00785) Kasvattaja Heli Lehti,

★ Tamma ikääntyy satunnaisesti. Täytti 3 vuotta 06.02.2018 - täytti 8 vuotta 01.05.2018

► tavoitteena SLA- ja KERJ-laatuarvostelu sekä kantakirjaus

Luonnekuvaus

Tuttuni soitti minulle että hänellä olisi myyntivälityksessä Pulla niminen hevonen. Minun piti oikein kysyä kaksi kertaa että mikä ja kehtasi tämä tuttunu vielä vastata kaksi kertaa Pulla. Koska hän ei vihjettäni ymmärtänyt, sanoin että meidän talli koostuu lähinnä kenttähevosista ja hevonen jonka nimi on Pulla ei varmasti sovi siihen talliin. Tuttuni nauroi tälle erittäin makeasti ja kertoi, että tamma olisi kyllä kaikkea muuta kuin pulla, vaikka joku oli sen sen nimiseksi nimennytkin. Kokonimeltään Kanelipulla - miksei siitä sitten olisi voinut tulla Kaneli? - on hirveän siro ja soma pienhevostamma, joka taitaa perusasioita ja tekee helppoja ratsastusluokkia. Sen omistaja-kasvattaja oli yksinkertaisesti hamstrannut aivan liikaa hevosia talliinsa ja jostain oli luovuttava ja tuttuni sitten auttoi häntä kauppaamaan näitä. Vaikka Pulla ei ehkä ensivaikutelmaltaan kuulostanut kovinkaan mielenkiintoiselta tapaukselta, en kyllä kadu hetkeäkään että sillä samalla puhelulla teimme kaupat ja Laukaukseen muutti ensimmäinen Pulla-poni.

Pulla ei ole pulla vaikka sen nimi onkin Pulla. Se on kyllä kanelinväriseksi taittuva hopearuunikko, mihin henkilökohtaisesti olen aivan heikkona. Ehkä se oli se syy miksi Pulla muutti juuri meille. Pieni hopearuunikko Pulla ei voi olla vikaostos, eihän? Makean näköinenhän se ainakin on, erinomaista pienhevostyyppiä ja on vielä ihan mukiin menevä menopeli muutenkin. On kasvattajallaan toiminut myös valjakkokärryjen edessä, joten toisaalta, miksi ei sitäkin voitaisi joskus kilpailla. Pulla ei ole mikään mestari missään lajissa, mutta se on yritteliäs - hyvänä päivänä - ja ainakin sillä on kovasti voitontahtoa - joskus vähän liikaakin. Pulla on muuten ihan mukava pieni paketti, mutta siinä on toki omia pieniä juttuja, jotka pitää ottaa huomioon ennen kuin sitä alkaa käsittelemään. Mutta jokatapaukasessa, yleisesti ottaen Pulla-poni on oikein nasta tapaus, jonka kanssa ei päivät käy kyllä tylsiksi.

Sen, kuka ikinä hoitaakaan Pullaan, on muistettava muutama pieni asia. Ensinnäkin, Pulla on Poni. Ja kyllä, Isolla P:llä. Niin hassua kun se onkin ajatella että joku suomenhevonen voisi olla kuin shetlanninponi, mutta niin se meidän Pulla vaan on. Sillä on korvan takana aina pieniä kepposia, mitä se mielellään esittelee hoitajilleen. Se on myös kuin Houdini ja se karkailee harva se päivä tutkimaan toisten tarhoja. Yleensä mitään ei ole rikki tai auki, vaan se on jotenkin taikurimaisesti karannut tarhasta, ihan kuin se ei ikinä olisi ollutkaan siellä. Mutta tiedättehän te, että ruoho on paljon vihreämpää aidan toisella puolella. Toiseksi, Pulla on Tamma. Myös isolla T:llä. Jos sitä ei huvita tehdä niin kuin sen hoitaja sille sanoi.. Se ei uskottavasti tee niin vaan tekee juuri niin kuin se itse haluaa tehdä. Joskus tammaan käsitellessä saa siis olla lehmän hermot, sillä hermostuminen ei tamman kanssa auta asiaa. Ja kun myöskään koskaan ei voi olla varma, oletko tekemisessä Ponin, Tamman vai PoniTamman kanssa. Siinä vasta jännitystä päivään tuleekin! Mutta kun olet sujut sekä Ponien että Tammojen kanssa, tulet varmasti toimeen myös Pullankin kanssa. Se vaan vaatii hieman ymmärrystä ja huumorintajua niin aivan varmasti kaikki hoitotoimenpiteet tulee suoritettua - jos ei ongelmitta niin ainakin suoritettua. Kengittäjän kanssa on syytä olla joku mukana, sillä tamma tuppaa kyllästyessään hieman vaikeuttamaan työntekoa, mutta eläinlääkäri ei tuota sille pienintäkään ongelmaa.

Pulla ei ole ratsastaessa yhtään laiska, päinvastoin siitä löytyy erittäin hyvä kaasu joka saattaa joskus hirttää kiinni. Koska Pulla kerta kaikkisesti rakastaa työntekoa, se ei meinaa edes malttaa odottaa että ratsastaja pääsee kyytiin, vaan sen pitää lähteä liikkeelle jo kun ratsastaja on saanut juuri ponnistettua selkään. Sitten vaan reippaasti jalustimet jalkoihin ja menoksi! Pulla ei ole myöskään mikään liike ihme, se liikkuu kyllä tasaisesti ja varmasti, mitä nyt ravi on sillä hieman lyhyttä ja tökkivää ja käynti kiireistä. Laukka helposti jää myös lyhyeksi.. Mutta hei, ei tässä mitään GP tason kouluhevosta ollakkaan hakemassa, vaan huumorintajuista ja menevää kenttäkilpuria helppoihin luokkiin! Kouluratsastus on meinaan Pullan mielestä - no.. - vähän pakkopullaa, mutta se tekee kyllä ihan asiallisia suorituksia, kunhan ratsastaja ei anna sille pienintäkään hetkeä tai tilaisuutta keksiä mitään muuta. Se pitää siis kokoajan pitää keskittyneenä johonkin, vaikka sitten seuraavaan tulevaan kulmaan tekemällä ennen sitä tuhat puolipidätettä. Ratsastajan tehtävä on kouluradalla siis muistaa rata, hengittää ja pitää Pullan ajatukset jossain muualla kuin kepposissa. Esteillä tamma on puolestaan hyvinkin vauhdikas ja siellä saa kypärä olla tiukasti päässä ettei vastatuuli tipauta sitä päästä. Silmäthän siinä vauhdissa alkaa vuotamaan kyllä ensimmäisenä, eikä se tarkoita että radan jälkeen olisi itkenyt. Pulla on tarkka ja varovainen hyppääjä, ja se tekee myös mielellään uusintaratsastusta. Toki liian helpolla ei Pulla päästä esteilläkään, vaan jos se havaitsee että ratsastaja nauttii liikaa kyydistä, se keksii kyllä esteradallakin jotain kivaa. Oli se sitten hyppääminen aivan liian kaukaa, koristeiden yhtäkkinäinen pelkääminen tai mitä tahansa, pointti on se, että ratsastajan tulee jälleen kerran olla kartalla eikä haaveilla - silloin homma sujuu kuin leikiten. Maastoesteillä ei tästä tammasta näy kun pölypilvi. Sillä niitä tamma rakastaa ylikaiken.

Älä nyt hulluja puhu, mitä Poni voisi keksiä lastaustilanteessa? No, sanotaanko että Pulla on päivästä riippuen ihan kiva matkustuskaveri. Tai korjataan: Pulla matkustaa kyllä erinomaisesti, mutta joskus sen laittaminen traileriin on sellaista matematiikkaa ettei varmasti ydinfyysikkokaan olisi aivan varma millaisella laskutoimituksella olisi parasta yrittää ensimmäisenä. Koska Pulla osaa heittäytyä PoniTammaksi kyllä lastatessa. Se käyttää jokaisen tilaisuuden hyväksi missä lastaaja ei ole hereillä, kävelee ohi sillasta, lyö jarrut kiinni, kävelee puoleen väliin ja peruuttaa pois.. Kyllä te tiedätte. Kyllä se sitten loppujen lopuksi - ja joinain päivinä ihan suoriltaankin - menee autoon tai traileriin ilman että täytyy suuttua, mutta joskus se ehtii tekemään käsitteliälleen tupon kaljuja kohtia päähän. Mutta ota Poneista - tai Tammoista - selvää.. Kisapaikalla se käyttäytyy jopa ihan asiallisesti, verryttelyssä saattaa hieman vieterit olla viritettynä tosi kireällä, mutta suorittaessa se tekee kyllä aina parhaansa lajista riippumatta.

Sukuselvitys

i. Kanelikierre
sph, 146 cm, hprn - evm
ii. Kieroilmaisu iii. Puheterapeutti
iie. Kierolupaus
ie. Vaniljakierre iei. Kalmanhenkäys
iee. Suklaamuffinssi
e. Pullataika
sph, 141 cm, prt - evm
ei. Korvapuusti eii. Tupenrapina
eie. Loviisa
ee. Taikamainen eei. Herra Taikuri
eee. Unelmainen

i.

ii.

ie.

e.

ei.

ee.

Jälkeläiset

Sukupuoli Syntynyt Nimi Isä Omistaja
tamma 01.02.2019 Kuningatarpulla PUM Kuninkainen Lähtölaukaus / Decne

Kisakalenteri

KERJ Kenttäratsastus: 00 sijoitusta, joista 0 voittoja
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
MEJ Maastoesteratsastus: 00 sijoitusta, joista 0 voittoja
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

00.00.0000 - NJ - Paikkan nimi - sijoitus, tulos - tuomari NIMI

00.00.0000 - VSN - Paikkan nimi - sijoitus, 00,0p, tulos - tuomari NIMI

Päiväkirja

03.12.2018 - Pullan hakureissulla, kirjoittanut omistaja, 305 sanaa

"Siis ostit hevosen, jonka nimi on PULLA?!", Anniina kysyi ihan kuin ei olisi ymmärtänyt aikaisemmin sanomaani. Nyökyttelin mitään sanomatta. Istuimme hevoskuljetusautossa matkalla hakemaan uutta ostostani, Kanelipullaa eli Pullaa. Anniina tapitti silmiään räpäyttämättä minua, kuin odottaen että jatkaisin tätä tarinaa jotenkin. Katsoin nuorta naista kysyvästi, mutten vieläkään sanonut mitään. "Noh?!", Anniina tivari. "Onks tää siis joku harrasteihrapallo sun joku uus juttus vai mikä tän homman nimi on?!", nainen vihdoin kysyin suoraan. Nauroin niin paljon etten meinannut omalla kaistallani pysyä. "Älä nyt Anniina. Pulla on tosi soma pienhevonen, ei yhtään Pulla vaikka sen nimi onkin Pulla.", sanoin edelleen nauraen. Anniina nauroi ja pudisti päätään. Noh, kohtahan se nähtäisiin minkälaiseen soppaan se lusikka on tällä kertaa työnnetty.

Tuntia myöhemmin saavuttiin Pullan omistaja-kasvattajan Heli Lehden tilalle. Tila oli huikean kaunis, siellä oli kolme suurta valkoista kivitallirakennusta ja suuret silmänkantamattomiin ylettyvät laitumet. Anniina huokaili ihastuksesta kun käveltiin talliin numero kaksi, johon olin saanut ohjeen suunnata. Talli oli sisältä todella kaunis, ilmava ja mukavan lämmin, mutta kuitenkaan ei kuuma. Heli käveli meitä hymyillen vastaan. "Hei! Te tulitte Pullaa hakemaan?", nainen kysyi kätellessään. Nyökkäsin ja nainen ohjasi meidät karsinalle, jonka ovessa luki "Kanelipulla". Heli hymyili lempeästi kun minä ja Anniina molemmat huokaistiin ihastuksesta. "Ompa se kaunis!", Anniina sai sanotuksia. Heli hymyili ja sanoi: "Se on erittäin kaunis. Ja sillä on erittäin komea suku, paljon valjakkohevosia! Hieman ponimainen luonne, mutta kyllä tuo ulkonäkö sen pienen paheen antaa anteeksi". Nyökkäilin hyväksyvästi, annoin Anniinalle luvan ottaa ponin ja mennä lastaamaan kun itse kirjoittelimme vielä paperit kuntoon. 10 minuuttia myöhemmin kuulimme Helin kanssa kavioiden kopsetta ja juoksuaskeleita tallin puolelta joten menimme molemmat katsomaan mitä tapahtuu. Siellähän se Pulla mennä jolkotteli korvat hörössä Anniina perässä roikkuen. Lopulta poni pysähtyi syömään lähimmälle kauraämpärille. "Mitä minä sanoin!", Heli naurahti huvittuneesti. En malttanut odottaa mitä tämän ponin kanssa vielä tulisi tapahtumaan, mutta voin vannoa, että vaiherikasta tulee ainakin elo olemaan!

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Valmennukset

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Palkintokaappi

Ulkoasu © M Layouts
Kuva © tallin omaisuutta ellei toisin mainita
virtuaalihevonen