LähtölaukausPalaa takaisin edelliselle sivulle

Perustiedot

Virallinen nimi Neiti Suomi "Neiti" Rekisterinumero VH19-018-0118
Rotu Suomenhevonen Sukupuoli Tamma
Syntymäaika, ikä 14.12.2017, 10 vuotta Väri, säkäkorkeus Rautias, 156 cm
Painotus Kenttäpainoitteinen Koulutustaso Helppo B - 110 cm - CIC1
Omistaja Lähtölaukaus / Decne (VRL-00785) Kasvattaja Camilla Suomi,

★ Tamma ikääntyy satunnaisesti. Täytti 3 vuotta 23.04.2018 - täytti 8 vuotta 10.12.2018

► tavoitteena SLA- ja KERJ-laatuarvostelu sekä kantakirjaus

Luonnekuvaus

Neiti on tallin vanhimpia hevosia ja se saapuikin meille tutultani, joka on ravivalmentaja, 7-vuotiaana. Neiti on siis entinen ravuri, joka ei kuitenkaan oikein ikinä loppupeleissä tehnyt mitään mainittavaa kilpailu-uraa. Nuorena neitinä Neiti oli hyvinkin menevä tapaus, mutta kun päästiin raviradalle, tamma esitti mielummin laukkaa kuin ravia. Entinen omistaja-kasvattaja koitti kirjaimellisesti kaikkea, aina erillaisista kengitysbalansseista varustemuutoksiin ja treenisuunnitelmiin. Vaikka tamma näyttikin aina hiiteillä huippu hyvältä, joku ei kuitenkaan sen päässä kestänyt ravien paineita ja lopulta kasvattaja myi sen minulle ratsuksi. Ja en voi sanoa että olen ostoa katunut, vaikka toki uudelleen koulutus ottikin muutaman vuoden, mutta lopulta tammasta kuoriutui äärettömän hieno ja rohkea kenttäratsu!

Neiti on kiltti mutta tulinen tapaus. Se on aina menossa ja siltä ei kyllä varmasti koskaan lopu vauhti. Sen takia se varmasti onkin yksi tallin parhaista kenttäsuomenhevosista, sillä se on hirmuisen ketterä, nopea ja ennen kaikkea rohkea. Se ei kuitenkaan ole mitenkään järjettömän fiksu tapaus, eli joskus sen kanssa joutuu keskustelemaan asiasta kuin asiasta ja uskottavasti tamma unohtaa sen jälleen muutaman minuutin päästä. Ehkä se on vähän sellainen omituinen sählääjä joskus, mutta sanottakoon että kaikki se maine ja mammona mitä se tähän talliin tuo, on todellakin tamman hössötyksen arvoista. Tamma on myös ihan kaikkien kaveri ja tykkääkin leikkiä isossa porukassa aina kesälaitumilla.

Kuten jo aikaisemmin taisin mainita Neiti on hieman omalaatuinen häslä aina välillä ja käsiteltäessä se ehkä korostuu kaikista parhaiten. Taluttaessa se muistaa seurata kyllä taluttajaansa tietyn hetken, kunnes sen ajatus hieman herpaantuu ja sitten se lähtee lapa edellä puskemaan johonkin suuntaan. En jotenkin jaksa uskoa että se tekee tätä ilkeyttään, sillä kun sitä komentaa se näyttää kyllä kovin anteeksipyytävältä. Hoitaessa vähän samanlainen hömelö aina välillä, saattaa ehdottomasti talloa varpaita jos ei itse pidä niitä tarpeeksi etäällä tammasta. Se kun sitten todellakin seisoo siinä jalan päällä eikä ymmärrä miksi se kaksijalkainen siinä huitoo että mene pois. Kaikki hoitotoimenpiteet kuitenkin sujuvat ongelmitta niin karsinassa kuin käytävälläkin kunhan tamma on aina sidottuna hoitohetkien aikana. Eläinlääkärin tai kengittäjän kanssa emme ole havainneet ongelmia tamman kanssa, toki se joskus saattaa puhista kengittävän essulle, mutta tamma nyt on hölmö muutenkin ettei sitä pidä ottaa ihan niin tosissaan.

Ratsastaessa Neidin kanssa saa vauhtia ja joskus jopa hullunkurisia tilanteita. Tamma on hirmuisen menevä tapaus ja joskus se ei oikein meinaa malttaa odottaa että ratsastaja pääsisi sen selkään asti. Kun sinne saa itsensä sitten kivuttua, saa nauttia vauhdin huumasta. Tamma on mukavan herkkä kädelle ja istunnalle, mutta osaa olla toisinaan myös hieman turhan herkkä jalalle. Sillä on kivat matkaavoittavat liikkeet, mutta laukka taipuu herkästi nelitahtiseksi jos se pääsee yhtään pitkäksi tai etupainoiseksi. Kouluratsastus ei kyllä ole tamman vahvimpia puolia, sillä sen hermorakenne ei ole oikein omiaan kestämään sitä ympyrä toisensa perään työskentelyä. Sen kanssa pitää aina koulua ratsastaessa pitää tarpeeksi taukoja, että sen mielenkiinto pysyy edes hieman yllä siihen tekemiseen. Tamma on paljon enemmän esteiden perään ja niitä se todella rakastaakin! Se hyppää erittäin hyvällä tekniikalla ja on myös todella nopea niin rata- kuin maastoesteilläkin. Lisäksi se korjaa uskomattoman hyvin ratsastajan virheitä ja sillä on erinomainen esteälykkyys. Se on myös rohkea ja ei ole varmasti koskaan kieltänyt yhdellekkään esteelle. Sen motto on ehkä enemmänkin "Vauhti korjaa virheet", sillä joskus jos sitä edes hitusen alkaa jännittämään se laittaa vaihteen isommalle ja silmät kiinni. Vähän samalla tavalla kun sillä hetkellä selässä istuva ratsastaja hyvin varmasti tekee.

Neiti matkustaa asiallisesti, kuten suurin osa suomenhevosista tekee. Se lastautuu kiltisti ja matkustaa hiljaa, mutta mieluiten kaveriseurassa. Se ei ole oikeastaan läheisriippuvainen kenestäkään, mutta se on huomattavasti rauhallisempi aina kaverin kanssa. Toki tämä varmasti lienee yleistä näillä meidän laumaeläimillämme. Kisapaikalla tamma on hieman turhankin innokas toisinaan ja ensimmäiset kymmenen minuuttia saattaa mennä siihen että se kuikuilee kaikkea ja kaikkialle. Mutta kun varusteet on päällä ja ratsastaja kyydissä se yleensä kyllä keskittyy asiallisesti ja tekee suorituksen ongelmitta. Toki koulukisoissa se joskus ottaa hieman kierroksia, mutta sen kanssa tulee vaan ottaa todella rauhassa niin se rauhoittuu ja alkaa keskittymään - hieman - suoritukseen itseensä.

Sukuselvitys

i. Suomijellona
sh, 161 cm, vprt - evm
ii. Finlandialainen iii. Aavan Vodka
iie. Suomen Neito
ie. Tiikerityttö iei. Sapelihammastiikeri
iee. Tyttöystävä
e. Neiti Kokonainen
sh, 155 cm, rt - evm
ei. Pistekirjoitus eii. Aakkostykki
eie. Pistepirkko
ee. Tyttö Tuollainen eei. Tuolla Mennöö
eee. Kaimatyttö

i. Neidin isä on useamman vuoden takainen ravikuningas, vaaleanpunarautias ori Suomijellona, joka todellakin niitti raviradoilla mainetta ja mammonaa ja tämän takia Neidistäkin odotettiin vähintään seuraavaa ravikuningatarta. Suomijellona, eli tuttujen kesken ihan vain Leo, on luonteeltaan hyvinkin rauhallinen, mutta menevä ori. Se ei pidä itsestään sen kummempaa meteliä kunnes päästään raviradalle. Siellä se osaa olla meinaan melkoisen vahva ajettava ja vauhti ei kyllä herkästi tämän kanssa lopu. Orilla on useita upeita ravurijälkeläisiä, mutta sitä on itseasiassa käytetty myös ratsutammoilla mukavan luonteensa takia. Nykyään Leo on jo kilpailueläkkeellä, mutta toimii vielä siitosorin virassa omistajansa kotitilalla.

ii. Mistään takapajulan suvusta ei Leo myöskään ole tullut, vaan se on pitkien pohdintojen ja laskentojen tulos. Sen isä, eli Neidin isän isä, oli myös useita suurikilpailuvoittoja ja erinomaisia sijoituksia juossut punarautias suomenhevosori Finlandialainen. Finsku oli selväpäinen, mutta joskus myös hieman jääräpäinen ori, joka hyvänä päivänä oli ehdottomasti aina TOP3 sijoilla, mutta sitten huonon päivän osuessa kohdalle mielummin sitten laukkasi kuin ravasi. Mutta näitä huonoja päiviä onneksi nähtiin todella harvoin ja ori juoksikin hyvän tukun euroja omistajalle. Orin isä oli ravuriherra, tummanpunaruunikko ori Aavan Vodka ja emä rautias ravuritamma Suomen Neito.

ie. Neidin isän emä on puolestaan - etenkin raviradoilla - harvinaisen värinen rautiaanpäistärikkö tamma Tiikerityttö. Tamma on niin hauskan värinen, että se varmasti käänsi aina kaikkien päät, minne ikinä menikin. Tamma oli myös hyvä ravuri, ja tekikin ihan mukavan uran niin kärryjen edessä kuin montéssa satulan allakin. Säkäkorkeutta tammalla oli vain 156 senttimetriä, mutta se ei tämän vauhtia hidastanut. Luonteeltaan tamma oli peruskiltti suomenhevonen, maustettuna ehkä pienellä tulisuudella, mutta ihan vain sopivissa määrin. Tiikeritytön vanhemmista jompikumpi on päistärikkögeeniä kantava, mutta tamman väritys tuli kasvattajalle suurenä yllätyksenä, sillä tamman isä on punarautias ravuriori Sapelihammastiikeri ja emä vaaleanrautias ravuritamma Tyttöystävä.

e. Neidin emä on myös juoksijan uraa koittanut rautias 155 senttimetriä korkea tamma Neiti Kokonainen. Neiti Kokonainen eli tallilaisten kesken Piru oli hyvin määrätietoinen ja tammamainen luonne, jonka kanssa tallintyöntekijät saivat päivä toisensa jälkeen tapella siitä mikä on suotavaa tehdä tai mikä ei. Tamma oli myös todella kuuma ajettava ja innostuessaan niin vahva, että jopa raavaimmat miehet saivat joskus kokea miltä tuntuu kun jarrut ei vain toimi. Useiden erilaisten kuolainviritysten jälkeen tammalle löytyi sopiva ja se teki muutaman todella hyvän kauden. Viimeisin kausi päätyi kuitenkin pieneen loukkaantumiseen ja omistaja päätti kuntoutumisajaksi astuttaa tamman. Varsan - eli Neidin - jälkeen tamma jatkoi vielä kilpauraansa ja juoksi jopa muutaman isomman rahalähdön totosijoille.

ei. Pirun vanhemmat eivät olleet millään tavalla harkittuja, vaan orin omistaja oli nähnyt tamman juoksevan raveissa ja halusi liisata sen sen enempää tutkimatta saadakseen oristaan varsan. Pirun isä oli komea tummanruunikko juoksijaori Pistekirjoitus eli Kille. Kille juoksi nuorena orina erittäin loistavat kaksi kautta, mutta sen jälkeen sille tuli joku tosi myöhäinen kasvupyrähdys ja muutama kausi meni hakiessa jälleen balanssia. Luonteeltaan ori oli hyvinkin voitontahtoinen, ja jos joskus ravi ei tuntunut riittävän voittoon, se pisti sitten herkästi myös laukalle. Killen vanhemmat on aivan uskomattoman hienot ravikilpailuiden menestyjät, rautias 161 senttinen ori Aakkostykki ja emä punarautias tamma Pistepirkko.

ee. Neidin emän emä on kaunis, ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu punarautias tamma Tyttö Tuollainen. Tytti menestyi erinomaisesti näyttelykehien lisäksi myös raviradoissa, missä se herätti Killen omistajan huomion. Muun muassa nuorena tammana se juoksi usein jopa oreja vastaan nuoren lähdöissä ja sijoittuen helposti kolmen kärkeen. Tamma oli luonteeltaan hyvin voitontahtoinen ja ravivarma ja sen uralla oli tasan yksi laukkamerkintä ja sekin oli ohjastavan arviointivirheestä johtuva pienen kolaroinnin aiheuttanut laukka, joka johti hylkyyn asti. Muuten urallaan tamma ei ole laukannut askeltakaan. Tammalla on tällä hetkellä vain yksi varsa, Piru, sillä se kilpailee edelleen hyvin menestyen. Tamman vanhemmat ovat myös raviratoja kirtäneitä, isä on tummanpunaruunikko Pohjois-Suomalainen ori Tuolla Mennöö ja emä punarautias ravuritamma Kaimatyttö.

Jälkeläiset

Sukupuoli Syntynyt Nimi Isä Omistaja
tamma 12.09.2018 Nitroneiti PUM Onnelan Dynamiitti Lähtölaukaus / Decne

Kisakalenteri

KERJ Kenttäratsastus: 01 sijoitusta, joista 0 voittoja
06.02.2019 - Domenica Estate - CIC1 - 2/30
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
MEJ Maastoesteratsastus: 04 sijoitusta, joista 2 voittoja
27.01.2019 - Kisakeskus Tuikku - 100 cm - 1/14
31.01.2019 - Kisakeskus Tuikku - 100 cm - 3/12
05.02.2019 - Kisakeskus Tuikku - 100 cm - 3/12
13.02.2019 - Kisakeskus Tuikku - 100 cm - 1/12
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00

00.00.0000 - NJ - Paikkan nimi - sijoitus, tulos - tuomari NIMI

00.00.0000 - VSN - Paikkan nimi - sijoitus, 00,0p, tulos - tuomari NIMI

Päiväkirja

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Valmennukset

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Palkintokaappi

Ulkoasu © M Layouts
Kuva © tallin omaisuutta ellei toisin mainita
virtuaalihevonen