LähtölaukausPalaa takaisin edelliselle sivulle

Perustiedot

Virallinen nimi Onnelan Dynamiitti "Nami" Rekisterinumero VH19-018-0114
Rotu Suomenpienhevonen Sukupuoli Ori
Syntymäaika, ikä 22.04.2018, 6 vuotta Väri, säkäkorkeus Hopearuunikko, 144 cm
Painotus Kenttäpainoitteinen Koulutustaso Helppo B - 100 cm - helppo
Omistaja Lähtölaukaus / Decne (VRL-00785) Kasvattaja Onnelan Suomenhevoset,

★ Ori ikääntyy satunnaisesti. Täytti 3 vuotta 23.08.2018 - täytti 8 vuotta 00.00.2019

► tavoitteena SLA- ja KERJ-laatuarvostelu sekä kantakirjaus

Luonnekuvaus

Nami saapui talliin ensimmäisen erän mukana. Olin sitä mieltä että tallissa pitää olla vähintään yksi suomenpienhevonen ja vielä jos löytyy sellainen jossain erikoisemmassa värissä, se muuttaa 110 prosenttisesti meille. Ei tarvinnut kauaa etsiä kun Onnelan Suomenhevosten ilmoitus iski silmiini ja pääsin hakemaan meille kotiin kaikki kriteerit täyttäneen oripojan. Nami on nimensä mukainen namupala, ihan niin ulkonäkönsä, sukunsa kuin ratsastuksenkin kannalta. Tällä orilla on kuitenkin luonnetta vaikka muille jakaa. Liekö pieni koko syy tähän - mene ja tiedä.

Namilla on todella iso ego. En tiedä kompensoiko se pientä kokoaan isolla egollaan ja haluaa ehdottomasti olla aina kaikista eniten äänessä ja näkyvillä. Välillä tuntuu että se keksii mielellään kaikkea pientä uutta jäynää ihan vain sen takia että se saisi kaikkien huomion kiinnittymään juuri häneen. Sanommekin aina että Namilla on aina paljon asiaa, sillä se on aina hörisemässä tai pörisemässä kaikelle. Ohikävelevät ihmiset ja hevoset ovat sen mielestä kiinnostavia ja niiden kanssa pitää aina koittaa jutella jos siihen vaan on suinkin mahdollisuus. Juttua riittää, oli sitten kyseessä tamman ohi käveleminen tai päiväruokien saaminen.

Nami on myös melkoisen utelias tapaus, eli kaikki mitä sen karsinaan tuodaan tutkitaan kyllä huolellisesti ja joskus jopa otetaan pieni maistiainen. Se tuppaa hamuilemaan aina takin liepeitä ja housun lahkeita - mihin ikinä sen turpa sillä hetkellä sattuukin osumaan. Taluttaessa se osaa käyttäytyä ihan asiallisesti, mutta se kannattaa aina taluttaa ketjun kanssa, sillä kaikki vastaan tuleva liikenne saa sen röyhistelemään rintojaan ja hieman asennoitumaan jonkinlaiseen elvistely moodiin. Muuten sen käsitteleminen ja hoitaminen ei tuota päänvaivaa, toki se tulee karsinassa hoitaessa pitää kiinni, sillä muuten se on yhtä pyörimistä kun se haluisi nuuskia ja maistella kaikkea hoitajansa taskuista housujen lahkeisiin ja hiuslenkkeihin. Joskus se jopa on hieman ärsyttävän utelias, mutta tähän todellisuudessa auttaa jo se että sen pitää hoitaessa kiinni. Varustaessa ei tämän orin kanssa ole ongelmia, kuten ei myöskään kengittäjän tai eläinlääkärin kanssa ole tavattu vielä mitään kummempaa ongelmaa.

Ratsastaessa ori on vähän sellainen pieni ja pippurinen. Sillä on aina ilo ratsastaa sillä vaikka se on reipas, se ei ole millään tavalla tyhmä vaan enemmänkin vain semmoinen menevä ja silti siltä löytyy aina tarvittaessa jarrut. Toki ratsastaessa on oma haasteensa saada se keskittymään itse tekemiseen, koska se yleensä ainakin aluksi keskittyy siihen huutamiseen muille hevosille ja yleisölle. Se kun edelleen haluaa että kaikkien katseet ovat juuri hänen komeudessaan. Kouluratsastus on orin mielestä ehkä hieman tylsää ja siellä se helposti yrittääkin keksiä kaikkea muuta tekemistä ja saakin yleensä jostain nurkasta löytymään jonkun sapelihammastiikerin. Sen kanssa saa siis olla todella topakka kouluradalla ja joskus jopa tuntuu ettei siellä selässä pääse ihan täysin itse rentoutumaan. Esteillä ori puolestaan on liekeissä ja siltä ei todellakaan vauhtia puutu. Lisäksi pienen ponimaisen kokonsa vuoksi se kääntyy kämmenellä ja hyppää esteen kuin esteen rohkeasti. Maastoesteillä se on myös vauhdikas ja rohkea eikä sen kanssa ole ikinä maastossa tarvinnut olla huolissaan tullaanko ajalla maaliin, pikemminkin on saanut joskus hieman jarrutella ettei tule liikaa aliaikaa.

Nami matkustaa asiallisesti ja se tulee toimeen muidenkin hevosten kanssa. Ainut ongelma kisamatkoilla on se, ettei sitä voi jättää yksin autoon tai se kertakaikkisesti sekoaa sinne. Se siis lastautuu ja matkustaa mutkattomasti ja käyttäytyy myös kisapaikalla autossa hyvin, kunhan sillä on siellä myös kaveri. Kisapaikalla muuten se on juuri niin oma itsensä kuin kotonakin. Huutelee kaikille ohiliikkuville - ihmisille ja eläimille - kovaan ääneen ja koittaa saada kaikki katsomaan itseensä. Verryttelyssä saakin olla itsellä pää kylmänä että saa sen useamman kymmenen minuutin jälkeen edes hetkeksi keskittymään itse tekemiseen eikä siihen että pitää kokoajan olla huutelemassa muille. Onneksi se kuitenkin kerää omat pienet aivonsa kasaan suoritukseen ja siellä sen keskittyminen on huippuluokkaa!

Sukuselvitys

i. Terminaattori
sph, 145 cm, hprn - evm
ii. Kellokosken Turre iii. Kellokosken Tuomio
iie. Kellokosken Tyyne
ie. Ulvan Selma iei. Suipori
iee. Ulvan Vitamiini
e. Onnelan Tytär
sph, 142 cm, vprt - evm
ei. Valjukka eii. Valkamo
eie. Marjukka
ee. Kastehelmi eei. Verikaste
eee. Helminauha

i. Namin isä on komea, myös hopeanruunikko ori Terminaattori. Ori on todellakin nimensä mukainen, sillä tämä pieni 145 senttinen ori on äänekkyyden lisäksi todellinen tuholainen. Sen omistajat ovat monta kertaa ja useiden vuosien ajan miettineet ruunausta, mutta erinomaisen näyttelymenestyksen ja astutustilausten takia ori sai pitää miehuutensa ja toimii nykyään siitosorina. Nuorena poikana sillä oli tapana liikkua niin kärryjen edessä kuin ratsainkin ja se kilpailikin ihan mukiin menevästi koulu- ja estaratsastuksessa kuin myös valjakkoajossa. Valjakkoajossa se jopa menestyi suomenhevosten omissa mestaruuksissa useampana vuotena peräkkäin kahmaisten kerran jopa kultaisen mitalin. Nyt jo iäkkäämmäksi kääntynyt herra viettää villejä eläkepäiviään siitosorina toimien. Orilla on tällä hetkellä noin 45 jälkeläistä, joista useimmat kilpailevat helpoilla tasoilla niin ratsastuksessa kuin valjakkoajossakin.

ii. Namin isä oli vain yhden varsan ihme, sillä ori oli sen verran virkku tapaus, että sen annettiin astua vain kerran ja kun tamma varsoi terveen varsan, ori Kellokosken Turre. Ruunauksen jälkeen Turre rauhoittuikin mukavasti ja viettikin loppuelämänsä erittäin luotettavana ratsastuskouluratsuna Pohjois-Suomessa. Turre oli kaikkien ehdoton suosikki, sillä se oli tasaisen varma nuoremmilla ratsastajilla, mutta vanhempien kanssa se osasi kuitenkin temppuja vaikka kuinka ja monta. Väriltään Turre oli tummanpunaruunikko ja säkäkorkeutta tältä herralta löytyi hieman päälle 153 senttimetriä. Turre eli todellakin pitkän ja hyvän elämän, vaikka ratsastuskoulu ei välttämättä siltä kuulostakaan. Lopulta ruuna lopetettiin 32-vuoden iässä kun herran hampaat alkoivat olemaan totaalisen loppu eikä se enää oikein syönyt edes mössöä. Orin vanhemmat olivat myös ihan tavallisia perus-Suomenhevosia, isänä sillä oli raveissa juossut punarautias ori Kellokosken Tuomio ja emänä puolestaan harrasteratsu ja siitostamma Kellokosken Tyyne.

ie. Namin isän emä, Ulvan Selma, eli tuttujen kesken Selma, oli se onnekas tamma joka astuttiin Turrella ennen sen ruunausta. Selman omistaja, pienhevosten ansioitunut kasvattaja oli nähnyt Turren jossain pikkukisoissa nuorena orina ja hän oli ihastunut siihen niin kovasti että oli pyytänyt lupaa saada siitä yhden varsan. Selma olikin orille erinomainen vaihtoehto, sillä se oli luonteeltaan huomattavasti tasapainoisempi kuin mitä Turre oli orina. Vuotta myöhemmin Selma sitten varsoi kauniin ja terveen - sekä äärimmäisen vauhdikkaan - ori varsan. Selma itse on toiminut pääasiassa siitoshevosena, sekä myös kasvattajan tyttären harrasteratsuna. Tamma rakastaa etenkin rauhallisia maastolenkkejä ilman satulaa sekä kesäisin kahlailua järvessä! Tamman vanhemmat ovat omistajansa erittäin suuria suosikkeja, sillä tamman isä on komea hopearuunikko ori Suipori, joka aikanaan menestyi erinomaisesti kouluratsastuksessa pienestä koostaan huolimatta ja emä puolestaan kasvattajan oma silmäterä ruunikko suomenpienhevostamma Ulvan Vitamiini.

e. Namin emä oli todella kaunis suomenpienhevostamma Onnelan Tytär, joka palautui kasvattajalleen kantavana. Kasvattaja oli myynyt tamman muutamia vuosia aikaisemmin, kun eräänä iltana sen omistajat olivat soittaneet ja kertoneet heidän tallillaan oleva ori oli karannut ja astunut heidän tammansa. He eivät olleet yhtään kiinnostuneita kasvattamaan yhtäkään varsaa vaan halusivat myydä tamman pilkkahintaan takaisin. Kasvattaja otti totta kai tarjouksen vastaan ja Tytär saapui takaisin syntymäpaikkaansa. Aikamoinen onni olikin kasvattajalle kun he kuulivat kuka oli tämä ori joka oli tamman astunut! Luonteeltaan Tytär oli hirmuisen rehellinen, mutta vauhdikas tamma, joka ehti eläessään kilpailla hyvinkin paljon helpolla tasolla. Tämä vaaleanrautias 142 senttinen tamma menehtyi kuitenkin synnyttäessään varsaansa, joten Nami joutui orvoksi heti syntyessään. Onneksi tilalla oli muita kantavia tammoja ja yksi omistajan kantatammoista otti ylimääräisen varsan ilolla vastaan.

ei. Tytär oli suvultaan oikein oivaa pienhevoslinjaa, kuten sen kasvattaja usein sanoin. Tyttären isä, eli Namin emän isä, oli myös hopeageeniä kantava, vaaleanrautias 144 senttinen ori Valjukka. Nuorena orina Valjukka kokeili vähän kaikkea, kuten myös raviuraa, mutta lopulta se osoittautui kaikista parhaimmaksi kenttäratsastuksen parissa. Kentässä se kilpaili - pienestä koostaan huolimatta - jopa CIC1 tasolla ja sijoittuen usein myös hienojen puoliveristen joukossa. Valjukka oli luonteeltaan erittäin nöyrä ja yhteistyöhaluinen ori joka teki oikeastaan aina kuten sen käsittelijä siltä pyysi. Ori vietti railakkaan kilpauran ja sen jälkeen se kantakirjattiin ja se toimi vielä vuosia siitosorina. Ikiuneen se nukahti 26 vuotiaana. Orin isä oli hoperuunikko pienhevosori Valkamo ja emä vaaleanrautias pienhevostamma Marjukka.

ee. Namin emän emä, vaaleanpunaruunikko 146 senttinen tamma Kastehelmi, teki ennen varsojen hankintaa oikein mukavan ja menestyksekkään uran ratsastuksen saralla. Sitä kutsuttiinkin erittäin monipuoliseksi hevoseksi, koska se kilpaili kaikissa ratsastuksen kolmessa olympialajissa, sekä lisäksi matkaratsastuksessa ja erittäin helpoissa westernluokissa. Este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa se niitti mainetta aina mestaruustasoilla asti ja melkein joka vuosi se toi vähintään yhdestä lajista kultaisen mitalin kotiin. Ennätykseksi sille taidettiin kirjata eräs vuosi, jolloin se voitti sekä koulu- että kenttämestaruudet ja oli estemestaruuksissa toinen. Ei siis mikään kakkosluokan tamma jos saan sanoa! Uransa jälkeen tamma teki muutaman varsan, joista osa jatkoi erinomaisesti tamman jalanjäljissä. Tamman isä oli komea vaaleanrautias ravuriori Verikaste ja emä punaruunikko monitoimiharrastetamma Helminauha.

Jälkeläiset

Sukupuoli Syntynyt Nimi Emä Omistaja
tamma 12.09.2018 Nitroneiti PUM Neiti Suomi Lähtölaukaus / Decne

Kisakalenteri

KERJ Kenttäratsastus: 02 sijoitusta, joista 1 voittoja
24.02.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - Helppo - 2/30
26.02.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - Helppo - 1/30
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
MEJ Maastoesteratsastus: 04 sijoitusta, joista 1 voittoja
26.01.2019 - Kisakeskus Tuikku - 90 cm - 2/15
06.02.2019 - Kisakeskus Tuikku - 90 cm - 1/13
09.02.2019 - Kisakeskus Tuikku - 90 cm - 3/12
13.02.2019 - Kisakeskus Tuikku - 90 cm - 3/12
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
VSR-CUP: 01 sijoitusta, joista 0 voittoja
31.01.2019 - VSR CUP Kenttäratsastus - helppo - 5/41

00.00.0000 - NJ - Paikkan nimi - sijoitus, tulos - tuomari NIMI

00.00.0000 - VSN - Paikkan nimi - sijoitus, 00,0p, tulos - tuomari NIMI

Päiväkirja

30.01.2019 - Rate My Pony - arviointitilaisuudessa, kirjoittanut omistaja, 418 sanaa

Taas oli aika pakata muutama hevonen autoon ja lähteä käymään Rate My Pony - arviointitilaisuudessa. Ollaan tehty Thomaksen kanssa päätös että pyritään käyttämään kaikki hevoset siellä ja tietojen perusteella on mukava seurata mihin suuntaan jalostus kehittyy - vai kehittyykö mihinkään. Tällä kertaa tähän tupolliseen hevosia lukeutui myös meidän hieman vauhdikas Nami-herra. Matkassa oli vain kolme hevosta, joten olimme tällä kertaa Siljan kanssa kaksin liikeellä, kun Anniina hoiti Thomaksen kanssa kotona tallin ja hevoset. Tilaisuudessa oli rakennearvostelun lisäksi liikkeet selästä käsin sekä testiratsastajan ratsastus joka sisälsi myös muutamien esteiden hyppäämistä. Yleensä en tilaisuutta niinkään jännittänyt, mutta tänään jostain syystä perhosia lenteli vatsassa.

Perillä kävin ensin ilmoittamassa kaikki hevoset, jonka jälkeen tulin varustamaan Namin, sillä meillä olisi ensimmäisenä askellajien arvostelu ja heti melkein perään testiratsastajan koe. Nami oli oma utelias ja äänekäs itsensä, joten en pistänyt sille kovia odotuksia. Kun herra oli varustettu, hyppäsin sen kyytiin ja suuntasin maneesille. Meillä oli ennen askellajien arvostelutilaisuutta noin 20 minuuttia aikaa, joten verryttelin Namin huolella. Ori kyllä keskittyi kaikkeen muuhun kuin siihen itse suorittamiseen ensimmäiset kymmenisen minuuttia, mutta kun olin hetken sitä verrytellyt, se alkoi jopa tuntumaan todella hyvältä. Luvan saatuamme menimme muiden ratsukoiden kanssa areenalle, jossa tuomarit olivat odottamassa ja esitimme pyydetyt askellajit. Ja pakko sanoa että Nami liikkui kyllä ihan kivasti omaksi itsekseen! Arvostelun jälkeen jäimme odottamaan maneesiin, sillä seuraavaksi olisi vuorossa testiratsastaja.

Pian testiratsastaja - joka esittäytyi Katariinaksi - tuli orin luokse ja hyppäsi orin selkään. Ori oli hieman herkällä tuulella, mutta näytti naisen alla kuitenkin erittäin hyvältä. Nainen otti muutamat hypyt ja pakko myöntää että maastakäsin katsottuna ori näytti häikäisevältä. Minusta alkoi kokoajan tuntumaan että kolmea tähteä täältä nyt lähtisi mukaan, mutten halunnut missään nimessä liikaa pistää toiveita peliin - pessimisti kun ei ikinä pety. Arvioinnin jälkeen Katariina ratsasti luokseni ja luovutti orin minulle. Ja taputti oria vielä kerran kaulalle ja totesi vielä minulle, että erittäin miellyttävä ori oli kyllä kyseessä. Tämä jos mikä sai minut ehdottomasti hyvällä tuulelle! Siirryimme takaisin pihalle ja purin Namin varusteista, sillä meidän pitäisi odottaa seuraavaksi muutama tunti rakennearvostelun alkamista.

Iltapäivällä oli sitten vielä rakennearvostelu ja palkitsemiset. Rakennearvostelun jälkeen jäin orin kanssa maneesiin kuulemaan arvostelun. Ja voin sanoa että meinasin pyllylleni tipahtaa kun kuulin sen! Nami sai todella hyvät pisteet jokaisesta arviointikohdasta ja etenkin voimasta sille annettiin jopa 98 pistettä! Lisäksi se arvioitiin tilaisuuden hyväkäytöksisimmäksi - mitä, meidän Nami?! - hevoseksi 89 pisteellä! Ja koko kakun vielä kruunasi se, että ei, emme saaneet 3 tähteä, vaan kotiin lähdettiin 4 tähden orin kanssa. Sitä hymyä mikä minulla oli kotiin ajaessa ei ihan hetkessä saanut pois pyyhittyä. Uskomaton reissu ja aivan uskomaton Nami!

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Valmennukset

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

00.00.0000 - Otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam a tellus ut metus condimentum convallis. Fusce arcu metus, porta eu pellentesque et, blandit tristique nisi. Sed eleifend a libero vel ullamcorper. Etiam rhoncus eleifend facilisis. Mauris tempor commodo dolor in ullamcorper. Nullam enim risus, eleifend quis lorem semper, cursus viverra nisi. Praesent id tortor nibh. Nunc congue tempus magna, sed congue purus venenatis at. Sed cursus rutrum congue.

Palkintokaappi

Ulkoasu © M Layouts
Kuva © tallin omaisuutta ellei toisin mainita
virtuaalihevonen