Etusivu Takaisin edelliselle sivulle Mellin valmennus- ja päiväkirja
Mellin päiväkirja

Virtuaalihevonen - a sim-game horse

Päivä- ja valmennuskirja saattaa sisältää myös kuvia. Pitämällä hiirtä kuvan päällä, näet kuvan kuvatekstin!

Valmennuskirja

14.01.2019 - Valjakkovalmennus, valmentajana Assi
Antoisimpia valmennuksia ovat ne valmennukset, joissa valmennettavana on jollain tapaa tuttu hevonen. Tämän päiväistä valjakkoa en ollut nähnyt ennen, mutten voinut erehtyä oikeasta ponista, sillä Melli näytti niin paljon isältään Trysorilta, joka on oma cob orini. Juttelin hetken Decnen kanssa Mellin koulutuksesta hänen valjastaessaan neitiä loppuun, tamma oli vasta vähän alle viisivuotias. Päätimme, että treenaisimme tänään perusasioita, kuten suoruutta, siirtymiä ja kiemuroita. Aloitimme kentällä käynnissä loivalla kiemurauralla, jossa Decnen piti saada omat apunsa nopeiksi ja poninsa suoraksi, tai kärryt jäisivät vinoiksi uuden suunnan jo tullessa. "Huomaatko, kuinka Melli vähän seilailee aisojen välissä? Yritä pitää vielä tasaisempi tuntuma suuhun, sillä herkkänä ponina Melli tottelee ihan pientäkin ohjasotetta ja menee sen mukana", neuvoin Decneä, kun valjakko lähti suorittamaan tehtävää ensimmäistä kertaa. "Just noin! Katso vielä, että suoristat Mellin aivan suoraksi asetuksen jälkeen, muuten et ehdi valmistella uralle tulemista ja käännös tulee turhan nopeasti", jatkoin. Decne kuunteli tarkasti ja seuraavalla sivulla kiemuraura sujui hienosti.

"Lähdetään seuraavaksi samaa ravissa, mutta otetaan mukaan siirtymät alkuun ja loppuun. Uralla etene lyhyet sivut käynnissä ja siirrä Melli raviin heti kulman jälkeen ja tule sitten kiemura ravissa", ohjeistin. Decne lähti suorittamaan tehtävää ja siirtymät sujuivat tänään todella hienosti, jolloin Decne ehti saamaan Mellin hyvin raviin ennen kiemuralle lähtöä. "Pidä asetus vähän liioitellusti ulospäin eli kiemuran myötäisesti, niin saat vielä vähän enemmän tilaa kärryille uralle palatessa", sanoin. Melli kuunteli ohjastajaansa korvat liikkuen ja vaikka tamma oli nuori, teki se kaiken yritteliäästi eikä jäänyt kyselemään, vaikkei ehkä ihan tiennyt, mitä seuraavaksi tehtiin. Pienellä sormen muutoksella Decne sai Mellin taipumaan hieman enemmän myös rungostaan ja kiemurat alkoivat näyttää ulospäin helpoilta ja sujuvilta. "Mahtavaa! Ota vielä pari kierrosta vähän rennommalla tuntumalla reunaa pitkin, sen jälkeen voidaankin jo lopetella", kehuin ja siirryin itse jo kentän laidalle kahvia juomaan termospullostani.

25.01.2019 - Kouluvalmennus, valmentajana Assi
Tammikuu on useimmiten valmentajan huippukuukausi, kun ratsastajat heräilevät kaamoksestaan ja muistavat, ettei kevätkauteen olekaan niin pitkä aika. Olinkin juossut suhteellisen ahkerasti tallista toiseen tammikuun ajan, mutta kun Decne soitti ja kyseli, ehtisinkö käydä pitämässä hänelle pari koulutuntia, sain ajat mahtumaan kalenteriini. Ensimmäisenä treeniin saapui viime kerralta ja muutenkin minulle tuttu welsh cob Melli, tällä kertaa kouluvalmennuksen tiimoilta. Alkuverryttelyjen jälkeen lähdimme päivän treeniin eli väistöihin. "Tänään me ei haluta nähdä tiukkoja väistöjä vaan haluan, että keskityt siihen, ettei varsinkaan takapää lähde kiirehtimään etupään ohi, vaikka Melli väistääkin pohjetta kuten pitääkin", huutelin Decnen lähtiessä hieman uran sisäpuolelle. Nuorten hevosten kanssa uralle päin väistäminen on usein helpompaa ja luonnollisempaa, sillä jo alusta lähtien ne on opetettu kulkemaan uralla seinän vieressä.

"Alko hyvin, mutta huomasitko, kuinka Mellin kaula lähti liikaa taipumaan sisälle? Sun pitäisi nähdä vain Mellin silmäkulma, jos näet enemmän, niin asetus on muuttunut taivutukseksi ja sitä me ei haluta", kommentoin ensimmäistä väistöä. "Paljon parempi! Sait hyvin ajotettua pohjeapusi, hyvä Decne", kehuin seuraavan väistön kohdalla. Parin onnistuneen väistön jälkeen siirryimme raviin ja nyt väistö alkaisi halkaisijalta. "Sun ei tarvitse ehtiä takaisin uralle ennen kulmaa, jos et ehdi, niin teet oman käännöksen, kun saavut lyhyelle sivulle". Ikäisekseen Melli liikkui todella ryhdikkäänä ja Decne pystyi vaikuttamaan tamman liikkeeseen niin, että ratsukko pääsi halkaisijalle suhteellisen kootussa, mutta rennossa ravissa. "Näähän alkaa sujumaan niin hienosti, että eihän tässä tarvitse kuin ihastella. Ota pari kierrosta kevyttä laukkaa molempiin suuntiin ja voidaan laittaa homma kasaan", kommentoin hetken ratsukon raviväistöjä katsottuani.

07.02.2019 - Valjakkovalmennus, valmentajana 10531
Decnen ja Melli-tamman valmennus alkoi tehokkailla alkuverkoilla, joiden aikana haettiin ponia kuulolle ja liikkumaan rennommalla askeleella. Tamma vaikutti olevan vielä vähän amatööri vaunujen edessä, eikä se vetänyt niitä kovin tehokkaalla tavalla. Poni jännitti selvästi etenkin askellajin sekä tempon hidastuksia, joissa liikkeen jatkuvuus kohdisti painetta mäkivyöhön, mikä voi olla kokemattomalle vetäjälle jännittävä paikka. Siirtymisissä Melli oli varovainen, mutta vauhtiin päästyään se korvasi puutteensa erittäin sinnikkäällä asenteella. Keskityimme tänään lähinnä peruutuksiin uralla, jossa valjakko saisi apua maneesin seinästä ja voisi peruuttaa sen suuntaisesti. Aluksi käskin Decneä ottamaan pelkkiä pysähdyksiä, joista jatkoimme peruutuksiin, jotka onnistuivat lyhyemmän kaavan mukaan tehtynä varsin hyvin, mutta osoittautuivat hankaliksi askelmäärän kasvaessa. Tamman etupää alkoi herkästi valua uran ulkopuolelle, mikä sai myös vaunut kääntymään kohti seinää. Pyysin Decneä aktiivisemmin käyttämään ajopiiskaa merkinantovälineenä ja suoristamalla sen ja ohjasapujen avulla ponin takaisin uran suuntaiseksi. Valjakko kehitti suorituksiaan nousujohteisesti läpi valmennuksen ja vaikka Melli vaikuttikin olevan enemmän kotonaan ratsastaja selässään kuin vaunut perässään, oli se kuitenkin erittäin yritteliäs ja kehityskelpoinen poni, josta voi olla vielä vaikka mihin!

13.03.2019 - Valjakkovalmennus, valmentajana Ponnie
Olin innoissani menossa valmentamaan valjakkoajoa suloiselle Welsh Cobille. Saavuin kentälle, jossa tarkoituksenamme oli harjoitella ajolinjan suoruutta, kuolaintukea sekä ponin taipumista. Hyppäsin alkukäyntien ja ravien ajaksi Melli-ponin kärryn kyytiin kokeillakseni tamman eteenpäin pyrkivyyttä sekä tahtia. Siirtymissä poni oli hieman kärsimätön, etenkin pysähdyksissä Melli keinui edestaas odottaessaan käyntiapuja. Ravissa sain Mellistä oikein kivoja pätkiä irti. Oli kuitenkin aika hypätä pois kärryiltä ja aloittaa varsinainen valmennus. Aloitimme harjoittelemalla loivia kiemuroita radan keskikohtaa kohti. Poni taipui oikein nätisti kaarteen myötäisesti. Asetus löytyi helposti, mutta jouduin hieman muistuttelemaan ravin tahdikkuudesta. Ponien kanssa täytyi aina olla tarkkana, ne nimittäin osasivat usein huijata kipittelemällä hieman nopeampaa tahtia, kuitenkin siten että vauhti vain hidastuu entisestään. Päätyihin pyysin pyöräyttämään voltit ja niillä Melli jälleen esitteli kuinka kivasti asetus ja taipuminen tammalta onnistuu. Täyskaarrolla suunta vaihtui näppärästi, jonka jälkeen poni sai tehdä samat loivat kiemurat ja voltit toiseenkin suuntaan. Tässä suunnassa tamma ei ollut yhtä taipuisa. Usein valjakkoponeilla olikin juuri tämä ongelma, että ne lipsuvat helposti toispuoleiseksi. Onneksi ongelma oli korjattavissa työskentelyllä vaikeampaan kierrokseen, jolloin poni saataisiin aktivoimaan lihaksia, joita toisessa kierroksessa ei tarvitse pahemmin aktivoida. Taivuttelu olisi onnistunut luultavasti paremmin selästä käsin, mutta kyllä kärryjenkin kanssa taivuttelu onnistui. Melli alkoi hitaasti mutta varmasti lämmetä myös tähän suuntaan, joten oli aika muuttaa suunta jälleen täyskaarrolla. Nyt Melli oli toiseenkin kierrokseen rennompi. Vaikka aiemminkin tähän kierrokseen ponitamma oli asettunut mallikkaasti ja taipunut oikein uskottavasti, oli meno nyt paljon vakuuttavamman näköistä. Jälleen sain muistutella tahdista, mutta poni teki heti parhaansa kun tätä ajettiin vähääkään eteenpäin. Oli aika tehdä pysähdyksiä pituushalkaisijalla. Nyt poni malttoi paremmin seisoa paikallaan, ehkä tamma vain hermoili uutta ohjastajaa ja siksi oli kanssani malttamaton. Tutun ohjastajan kanssa Melli seisoskeli mielellään viisi sekunttia ja jatkoi sitten reippaassa ravissa. Loppuun patistelin tekemään Mellin kanssa hieman temponlisäyksiä ravissa. Tässä tulikin pieni vastoinkäyminen, sillä tamma olisi mielellään nostanut laukan joka kerta kun siltä vaadittiin temponlisäämistä. Lopulta tamma käsitti mitä tältä oikein haetaan, ja esitteli liidokkaita liikkeitään oikein rinta rottingilla. Naureskelin kuinka pontevalta meno näytti, ja annoinkin sitten luvan ottaa loppuun hieman rennompaa ravia. Kun tamma sai hitusen extraohjaa, lähti Melli automaattisesti venyttämään kaulaansa ja pidentämään askeltansa. Ja sehän näytti aivan valtavan hienolta! Oli mukavaa huomata että suloisesta Welsh Cobista paljastui vallan mainio valjakkoponi.

Päiväkirja

20.01.2019 - Mellin Show Pony Circuit alkanut mallikkaasti!
Ajattelin astua aivan uuteen maailmaan ja ilmoitin tallin ponit eli Mellin, Tian ja Ossin Show Pony Circuit näyttelyihin. En ollut oikeastaan ikinä ennen kuullutkaan tästä, mutta tämä vaikutti etenkin Mellille juuri eikä melkein suunnitellulta showtoiminnalta, joten en malttanut odottaa miten meidän ponien käy. Ja nyt on ensimmäinen viikonloppuputki takana ja pakko sanoa että Melli todellakin jo ylitti odotukset. Tälläisenä noviisina aloittelevana Showponin omistajana sai aina kehässä jännitellä mitä tapahtuu seuraavaksi, mutta päivä kerrallaan opittiin enemmän ja enemmän ja pakko sanoa että ihmiset siellä näyttelyissä olivat todella mukavia ja auttavaisia ja ohjeistivat heti jos huomasivat että olin hiukan hukassa. Osallistuimme Mellin kanssa In-Hand luokkaan, mitä meidän olisi nyt tarkoitus kisata aluksi, ja jos ja kun toivottavasti Melli joskus elitöityy siinä, siirtyä sitten Driving tai Riding luokkiin.

Melli teki tosi hyvää suoritusta koko näyttelyputken ja sijoittuikin heti ensimmäisenä päivänä neljästä 8. sijalle. Seuraavaksi meillä oli kolmen päivän avoimet kehät, missä siis oli kaikkien ryhmien tammat keskenään. Ensimmäisenä päivänä tamma oli hieman nuupea, mutta esiintyi kuitenkin asiallisesti ja saatiin matkaamme muutamat pisteet sijalla 13. Seuraavana päivänä tamma oli huomattavasti levänneempi ja se esiintyikin aivan älyttömän hyvin ja tuomari joutui pitkään miettimään Mellin ja luokan voittajan välillä! Lopulta kuitenkin Melli oli Class Reserve Champion, eli koko avoimen luokan toinen! Olin aivan älyttömän ylpeä nuoresta ponistani että myös minusta keltanokasta joka ensimmäisiä kertoja heittäytyi tälläiseen showponimaailmaan. Viimeisenä päivänä tehtiin vielä yksi rutistus ja Melli teki hyvää työtä mutta vastassa oli vain hurjan hienoja poneja ja jäätiin tällä kertaa 9. sijalle. Mutta en voisi olla ponista ylpeämpi, tuli kahmittua taas kourallinen kotimatkalle.

Virtuaalitalli - A sim-game stable
Ulkoasu © M Layouts / netzanette / Decne