Etusivu - - Perustiedot - - Sukututkimus - - Kilpailukalenteri

Nimi Ch Sesilja Rotu Suomenhevonen
Sukupuoli Tamma Kutsumanimet Silja, Siljis, Lilja...
Rekisterinumero VH-31111, VRL-tiedot Syntynyt - Kuollut 12.12.2006 - 19.02.2009 (26v)
Säkäkorkeus 155 cm Koulutustaso Helppo A - 100 cm
Väri Hopearuunikko Painotus yleispainotus
Kasvattaja Kaisa Aarnivuo, Finland Omistaja Decne

Silja sai SLA I-palkinnon Suomenhevoslaatuarvostelun Maaliskuun uusintatilaisuudessa 2008
Siljalle myönnettiin Champion-arvonimi Kesäkuussa 2008
Silja sai Suomenhevoskantakirjasta KTK-II (17 + 15 + 18 + 21) palkinnon Elokuussa 2008
Silja sai Yleislaatuarvostelusta YLA2-palkinnon Lokakuussa 2008
Silja sai Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelusta KRJ-III-palkinnon Joulukuussa 2008
Silja sai Valjakkoajojaoksen laatuarvostelusta VVJ-III-palkinnon Joulukuussa 2008
Silja palkittiin III-palkinnolla Suomenhevosten Rotunäyttelyssä Lokakuussa 2008

Päivä jolloin ensimmäisen kerran ratsastin Siljalla, muistan aina. Silja oli silloin raaka nuori tamma ja se heitteli pukkeja ja viskoi päätään holtittomasti. Olin suorastaan epätoivoinen selässä. Kuitenkin, jokin pieni ääni päässäni sanoi että tästä tammasta on johonkin. Niinpä kaupat tehtiin, hintakaan ei ollut sen kummoisempi. Näiden vuosien aikana, tamma on vain parantanut suorituksiaan. Kuka olisi silloin joskus uskonut tamman tulevan hyppäämään metrisiä ratoja ja vääntämään Helppo A:n koulukiemuroita. Tuskin kukaan, vähiten uskottavasti kasvattaja. Nyt voimme kuitenkin katsoa tammaa ja sen tulevaisuutta loistavin näkyvin. Ja näin se myös tulee olemaan.

Yleisesti ottaen tammasta voisi sanoa että se on herkkä, mutta silti kiltti. Se osaa olla hankala, mm. kiiman aikaan se saattaa olla äksy ja hieman "tottelematon". Kuitenkin sen sydän on puhdasta kultaa ja sillä on kympinarvoinen luonne. Tammalla on hauskoja tapojakin. Ennen ratsastukselle lähtöä se haukkottelee pitkään ja tietää että mennään pian. Silloin sitä saakin välillä nauraa. Siljalla on myös tapana avata karsinansa ovi jos se ei ole patentoitu niin kuin se yleensä laitetaan. Silloin jos se on karkuteillä, se ei poistu tallinpihasta, vaan juoksentelee ympäri tallin pihaa ja pelleilee kunnes kyllästyy ja antaa kiinni. Kilpailuaamuna kun talliin tulee, se saattaa stressata ja sen maha menee helposti sekaisin. Varsinkin jos hoitaja/ratsastaja on hermostunut, tamma saattaa ottaa hieman ylitse sen ja hermostua helposti. Silloin kannattaa vain yrittää itse olla rauhallinen ja yrittää rauhotella myös Siljaa. Silja kävelee koppiin myös hyvin, mutta sitä ei voi kuljettaa kuin yksin, koska sillä on laitakammo. Tietenkin hevosautot on asia erikseen. Tarhakaverin Silja tarvitsee. Se hermoilee jos se joutuu yksinään köllöttelemään tarhassa. Silja on aina toisten hevosten perään ja tykkää leikkiäkkin muiden kanssa.

Hoitopollena voisi Siljastakin sanoa sanasen. Silja on mukava ja kiltti, varsinkin jos sillä ei ole kiimaa. Siljaa voi huoletta harjailla karsinassa laittamatta sitä kiinni. Jos se kuitenkin menee pyörimesiksi, mikä tarkoittaa että tamma on hermostunut, se kannattaa otta käytävälle tai sitten laittaa kiinni karsinaan. Silja tykkää myös harjaamisesta. Se seisoo nätisti ja nauttii. Ainoastaan kiiman aikoihin se ei siedä kun sen maha harjataan. Silloin se viskoo päätään ja yrittää näykkäistä. Silloin vain terävä komennus, äänenkorotus, riittänee komennukseksi tammalle. Kaviotkin nousee tammalta kun vettä vaan. Se ei välitä tippaakaan siitä että sen ympärillä pyörisi useampikin ihminen. Varustaessa Halla on edelleen kiltti, kiiman aikaan tietenkin saattaa jotain pientä ilkeää tehdä. Onhan Siljan kanssa hankalaakin. Esimerkiksi kengittäjän kanssa Silja ei suostu ihan heti yhteistyöhön. Sen tarvitsee ensin tutustua kengittäjään. Siljan meni luottamus kun kerran oli Kengittäjä oli turhan kovakourainen. Ensimäisellä kengityskerralla kaikki meni hyvin mutta toisella kengittäjä ottii liikaa pois ja pakeni paikalta. Silja sai siitä kammon ja kammoksuu edelleen. Siksi on hyvin tärkeää että sille annetaan kengittäjän läsnä ollessa kaikki tuki ja turva. Eläinlääkärikään ei ole ongelma, ainakaan yleensä. Joskus se saattaa olla sitä mieltä ettei se halua nähdä eläinlääkäriä ja saattaa jopa kiukutella hälle. Taluttaessa Silja kulkee nätisti vierellä eikä ole oikeastaa ollenkaan ruuan perään. Joskus houkutteleva ruoholäikkä saattaa hieman yrittää käännyttää tamman pään mutta yleensä se on lauhkea lammas.

Ratsuna Silja on herkkä ja kuuliainen. Kouluratsastuksikin tässä tammassa on ainesta. Se menee nätisti ja kuuliaisesti ja yrittää aina parhaansa. Se on herkkä suinen ja kaipaa vain hellä kätistä ratsastajaa. Silja on muutenkin herkkä. Sitä ei kannata alkaa potkimaan ja raippaakaan ei yleensä tarvita. Mutta kyllä kannukset saa olla kisoissa varsinkin. Siljalla on tasaiset liikkeet. Käynti on reipasta ja se astuu hyvin alleen. Ravi on tasaista, mutta liike on melko ponimaista ja se jää helposti lyhyeksi. Sitä Siljan kanssa on nyt alettu harjoittelemaan. Askelten kunnollista pidennystä. Silja osaa kyllä mennä lisätys ja kootut, mutta ravia pyrimme saamaan pidemmäksi ja rennommaksi. Laukkakin on tasaista ja matkaavoittavampaa kuin ravi. Ravi on Siljalle jotenkin vaikein askellaji. Se osaa mennä sitäkin nätisti kun vain jaksaa keskittyä. Onneksi tamma on oppivaista sorttia ja tykkää tehdä kaikkea mitä puudetään. Kouluradalla Silja on melkein 100 prosenttisesti keskittynyt ratsastajan apuihin. Tamma on saanut hyviä koulutuloksia monilta tuomareilta ja toivotaan että tulee jatkossakin saamaan. Esteillä tämä tamma kuumii hieman. Silja käytetään esteillä joko pessoaa tai kimblewickiä, riippuen paljon siitä millaisella tuulella Silja on. Joskus esteillä, niin pienillä kun isoillakin, tamma saattaa jopa kuumua niin paljon ettei pienemmät ratsastajat pysy vauhdissa mukana. Kuumuuden lisäksi tamma tarvitsee paljon tukea noin yleensä ottaen. Se on rohkea mutta sitä täytyy useasti rohkaista enemmän tai kiittää siitä mitä se on uskaltanut tehdä. Siljalla on myös joskus semmosia päiviä jolloin se ei haluaisi mennä vaikeiden esteiden yli ja se saattaa yrittää ohittaa sen. Se on yleensä niin vikkelä kintuistaan ettei sitä pysty estämään. Tähän kohtaan pitäisi antaa pieni näpsäytys, muistutus, että niin ei saa tehdä. Uudella yrityksellä se hyppää melkein aina. Siljalla on silti joskus tapana kieltä itsensä ulos. Yleensä se johtuu siitä että ratsastaja on yrittänyt pidättää sitä liikaa tai sitten se on tullut huonosti esteelle. Silja kyllä ilmoittaa jos joku on vialla. Maastossa Silja saattaa innostuessaan pukitella, mutta sitä pääsee hyvin harvoin nauttimaan. Siljan pukit eivät ole sitä luokkaa että se haluaisi heittää sinut selästä, se on vain innoissaan ja pukittelee ilopukkejaan. Tamma tykkää kiipeillä korkeissa mäissä ja laukkailla pitkillä suorilla. Sen lempisuorat kyllä huomaa maastossa. Niissä se innostuu ja haluaisi aina mennä kovaa ja vielä kovempaa. Maastoesteitäkin Siljalla on kokeiltu ja nekin onnistuu tammalta ongelmitta. Tosin aivan uudet maastoesteet ovat Siljan mielestä pelottavia ja tamma ei haluaisi millään mennä lähellekkään.

Silja sai elämänsä aikana 12 varsaa, joista 5 on sukupuoleltaan oria/ruunaa ja 7 tammaa.

01. 07.07.2007 o. Siljan Samueeli i. Ramiralli om. Sanni S. ei mainittavaa
02. 05.08.2007 t. Siljan Kestohymy i. Varpusen Hymypeikko om. Siljan shratsut ei mainittavaa
03. 08.10.2007 t. Siljan Siiri i. Nopsan Potku om. Blanid ei mainittavaa
04. 24.12.2007 o. Siljan Empaatti i. Rommirusina om. Amar ei mainittavaa
05. 27.02.2008 t. Siljan Serena i. Siniverhon Unelias om. Tvin YLA3
06. 22.03.2008 o. Siljan Simppa i. Riivana TM om. Siljan shratsut SLA-II, KTK-III
07. 24.04.2008 r. Siljan Viljami i. Roomeo om. Fay ruunattu
08. 30.06.2008 t. Siljan Stiina i. Lollipoppi om. Tintti ei mainittavaa
09. 25.09.2008 t. Siljan Mörköpeikko i. Nuken Huvittaako om. Siljan shratsut ei mainittavaa
10. 12.10.2008 o. Siljan Suurisuu i. Jätkänpätkä om. Sanni ei mainittavaa
11. 12.10.2008 t. Miina-Maija i. Antti-Kristian om. umi. ei mainittavaa
12. 01.01.2009 t. Siljan Uniikki i. Terminaattori om. Tiffany ei mainittavaa
12. 12.02.2009 t. Siljan Mustapekka i. Herra Salminen om. myynnissä ei mainittavaa

Virtuaalihevonen - A sim-game horse